Het Nationaal MilieuProgramma (NMP) is het vervolg op het Nationaal MilieubeleidsKader (NMK). Het NMP doet richtinggevende uitspraken voor de uitvoering van het milieubeleid tot en met 2050 en geeft zo invulling aan de ambities van het NMK, de NOVI, het actieplan ‘Towards a Zero Pollution for Air, Water and Soil’ en de Europese Green Deal. Ook draagt het NMP bij aan het halen van de Sustainable Development Goals en is het medebepalend voor een ‘brede welvaart’.
Opzet NMP
Als eerste stap is de stand van het milieubeleid in kaart gebracht. Door in gesprek te gaan met partijen in de uitvoeringspraktijk, andere ministeries en decentrale overheden, is een beeld gevormd van de uitdagingen waar het NMP een invulling aan moet geven. In de brief aan de Tweede Kamer is dat beeld uitgebreid beschreven.
Het streefbeeld is: een gezond, schoon en veilig leefmilieu in 2050 waarbij de milieu gerelateerde risico’s voor de gezondheid en het ecosysteem verwaarloosbaar zijn. Naast het bereiken van het streefbeeld zal het NMP een actieprogramma voor de lange termijn bevatten waarmee kan worden voorkomen dat drastische maatregelen moeten worden genomen zoals in de stikstof en PFAS crises nodig waren.
Bij het opstellen van het NMP kiezen we de volgende invalshoeken:
- Vitale ecosystemen zijn van groot belang voor het borgen van een goede milieukwaliteit. Schone lucht, water en bodem zijn onmisbaar voor een gezond leven en een duurzame, welvarende economie (o.a. voor vruchtbare landbouwgrond en de opslag van onze drinkwatervoorraden). Echter staan de ecosystemen in Nederland sterk onder druk en is meer actie noodzakelijk.
- Gezonde leefomgeving is een leefomgeving waarin de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn en waar het prettig is om te wonen, werken en recreëren. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor wonen, natuur, mobiliteit en economische activiteiten. Al deze functies vragen om ruimte en beïnvloeden de (milieu)kwaliteit van de leefomgeving (o.a. geluidsoverlast of luchtvervuiling). Hierdoor ontstaat schaarste. Niet alles kan overal en daardoor moeten keuzes gemaakt worden.
- Duurzame economie is noodzakelijk om de mensheid blijvend te kunnen voeden en te kunnen voorzien van noodzakelijke goederen. Dit betekent dat we fundamenteel anders moeten omgaan met grondstoffen en streven naar een economie die voorziet in behoeften zonder onaanvaardbare milieudruk en zonder uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Daarom wordt ingezet op circulaire economie, REACH, biotechnologie en de safe-by-design aanpak.